Greenpop Volunteers Accommodation

tillmanecke:architect
 sustainable|urban interior|home from home
CLIENT

Greenpop is an NGO that plant trees through urban greening and reforestation projects, spread environmental awareness, and activate people through green festivals and workshops across Southern Africa.

The bulk of their volunteers come from all over the world and this project was to convert their original offices into volunteer accommodation. The location is the top floor of a 50’s industrial building on the edge of Cape Towns CBD.

THE BRIEF

The NGO grew from just a couple of friends into a growing organisation and the existing facilities were a makeshift home office, with random found & donated furniture etc. The brief was to turn the existing two rooms, in an otherwise open plan space, into shared hostel type bedrooms. Further to add a bathroom, a new formal kitchen with dining area and a lounge, for the growing number of volunteers.

WHAT WE DID

The intent was to create a unified design identity and a bright, friendly & comfortable ‘home from home’ for the volunteers, during their 6 week to 3 month Cape Town stays.

.

The budget was tight and nice furniture pieces were reused. The kitchen, the most expensive ‘item’ of the build, was built using standard ‘flat pack’ type carcasses, doors & open shelving combined with inexpensive hand made counters, contemporary tiles to create a modern, user friendly space with a ‘purpose made’ appearance. Existing glazed office walls were covered in funky ‘film art’ to create privacy and new ceilings & lighting were introduced to give the spaces a less industrial/more homely feel.

The position of the ‘bedrooms’ was existing. The bathroom & kitchen were placed to ensure we could tap into the existing water supply & drainage, and the dining area & lounge were designed to fit into the remaining space. Materials used were a combination of inexpensive, locally produced & environmentally friendly.

The general idea was to achieve the brief with a minimal building intervention, to reuse & recycle as much as we could, in order to keep the environmental footprint as small as possible.

October 2014 to March 2015

Budget: R250 000

Some photos of the space before we started

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google